Update 23 maart: Hieronder staat een deadline van 23 maart 09:00. Reageren kan echter nog steeds. Er komen veel ideeën. Er blijkt ook veel behoefte te zijn aan verbinding. We zoeken naar een manier om dat allemaal tot zijn recht te laten komen. Nogmaals: reacties zijn welkom
Middelburg, 20 maart 2020
Sinds gisteren zijn alle verpleeghuizen in Nederland afgesloten. De maatregel is begrijpelijk. Bezoekers verhogen het risico op infectie met het coronavirus. Deze maatregel beschermt de kwetsbare bewoners van deze huizen.
Maar de maatregel betekent ook dat bewoners geïsoleerd worden. Ze kunnen hun geliefde, hun familie en vrienden niet meer zien, aanraken of knuffelen.
En ook de familieleden raken op afstand. Zij willen weten hoe het gaat. Een praatje maken, samen koffiedrinken, elkaar vasthouden.
Het Digital Health Lab is benaderd door SVRZ: “Kunnen jullie ons helpen om daar iets aan te doen? Jullie hebben kennis en een netwerk. Kunnen jullie misschien helpen?”
Helpen, hoe dan?
“Als we 180 tablets hadden, dan zouden we alle groepswoningen kunnen voorzien van een mogelijkheid om te beeldbellen. Onze bewoners kunnen dan weer hun kinderen zien. Een praatje maken. Dat zou zoveel voor hen kunnen betekenen.”
De challenge
Graag helpen wij mee aan een oplossing die voor de bewoners van deze verpleeghuizen en hun familie werkt. En het zou mooi zijn als het zo goed werkt, dat àlle verpleeghuisbewoners in Zeeland daarvan kunnen profiteren. Zodat we elkaar kunnen vasthouden.
Er zijn dus voorzieningen nodig om het beeldbellen mogelijk te maken. Daarbij gaat het niet alleen om de oude smartphone, maar ook om een toepassing die laagdrempelig gebruikt kan worden. Het liefst met zo weinig mogelijk ondersteuning van de zorgmedewerkers. Zij hebben het al druk genoeg.
Naast beeldbellen zijn ook oplossingen welkom om mensen muziek te laten luisteren.
Daarom roepen we de hulp in van jullie allemaal. Wat hebben we nodig?
- Allereerst ideeën. Hoe zou jij deze uitdaging te lijf gaan? Ken je een eenvoudig platform om te beeldbellen? Er staan vrijwilligers klaar om hierin te ondersteunen, hoe zou je hen kunnen inzetten? Laat het ons weten!
- En hoe brengen we op grotere schaal muziek in de verpleeghuizen? Ideeën en werkende oplossingen (het liefst schaalbaar) zijn welkom!
- Verder gaan we hardware nodig hebben. Het is te vroeg om al duidelijk te kunnen zeggen welke type en welke aantallen. Maar het kan geen kwaad om alvast te laten weten welke mogelijkheden hoe liggen.
- Ook kunnen we mensen gebruiken die expertise hebben op een van de relevante gebieden: beeldbellen, verbindingen, software development, …
- En tenslotte zullen er ook financiën nodig zijn. Denk er alvast over na of je hier een rol kunt spelen.
Reageren
Je kunt je ideeën vanaf nu met ons delen. Dat kan via een mail naar info@digitalhealthlab.nl.
Maandag 23 maart:
Maandag ochtend 23 maart halen we om 09:00 het net op. Op basis van de input zullen we samen met SVRZ bepalen welke koers de best werkbare is. Op basis daarvan gaan we dan een ontwikkelpad en projectplanning maken.
Vervolgens wordt de projectgroep samengesteld. We verwachten dinsdag 24 maart informatie te kunnen geven over het ontwikkelpad.
Bij voorbaat dank voor jullie reacties!
Arend Roos (Digital Health Lab)
Photo credit: Matthias Zomer
Pingback: Help elkaar, wees aardig voor elkaar. Een overzicht! | Middelburgers.nl
Reacties zijn gesloten.